Русия обеща да отмени антитурските санкции, въведени след изостряне на отношенията с Турция, сега Анкара очаква отмяна на тези ограничения в рамките на нормализиране на връзките между двете държави. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за френския вестник  Le Monde.

 

«Ние изпратихме писмо, което беше много полезно за нормализиране на нашите отношения. Изразихме пред руския народ и семейството на пилота нашето съжаление. Сега е важно как точно ще укрепим нашите отношения. Русия ни каза, че ще свали санкциите», — отбеляза турският министър.

 

Той призна, че позицията на Анкара по сирийския въпрос, който винаги е бил причина за непреодолимите разногласия с Москва, остава неизменна — турската страна настоява президентът на Сирия Башар Асад да бъде отстранен от власт.

 

«Считаме както и преди, че сирийският народ и опозицията не могат да приемат Асад, защото той използва химическо оръжие и бомби, за да убие почти 500 хиляди свои граждани», — сподели турският министър.

 

Под подчерта, че Турция е за регулиране на конфликта в Сирия, в това число чрез преговори в «женевски формат», но на дадения етап, според него, този вариант очевидно е в задънена улица.

 

«Имаше пътна карта, която предполагаше прекратяване на бойните действия, раздаването на хуманитарна помощ и истински политически дискусии. Но примирието беше нееднократно нарушено от режима и от тези, които го подкрепят, хуманитарната помощ не достига до обсадените райони заради пречки, които създава режимът. Очевидно е, че режимът не желае да обсъжда политическия преход. Ние винаги сме призовавали опозицията да замине на преговори в Женева, но в настоящите условия не виждаме смисъл от това», — каза Чавушоглу.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;