Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на форума „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България”, предаде бТВ.

 

„Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията — нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея”, подчерта президентът, цитиран от бТВ.

 

Според Росен Плевнелиев проблеми с подкупни държавни служители има навсякъде, но у нас те се чувстват още по-силни заради тежкото наследство от комунистическото минало, провалената приватизация и нежеланието на партиите да има независима администрация.

 

„Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо”, смята държавният глава.

 

„АЕЦ „Белене” е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, без договор, без нищо, което е част от доброто управление. Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене”, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес”, посочи Плевнелиев. 

 

Той припомни и скандалите около строителството на АМ „Тракия” и обществените поръчки.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;