Съветът по сигурността към правителството обсъди проекта за антитерористичен закон. В него е предвидено при антитерористични операции да могат да се ограничават и граждански права, при пряка опасност от тероризъм телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до данни, а Държавната агенция «Национална сигурност» да може да използва агенти под прикритие, съобщи БНР.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че в сравнение с други държави българското законодателство в тази посока спазва правата на гражданите:

 

Трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани. Мерките, които сме разписали в него, са от извънреден характер. Основната им цел, смисълът е да можем да гарантираме живота на гражданите.

 

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов допълни:

 

Че ще има ограничение на правата на гражданите, трябва да сте сигурни, защото няма как да се получи балансът по друг начин. Не е нормално десет пъти да отидете през годината в зона на военен конфликт, където «Ислямска държава» води действителни военни действия, и да очаквате, че правата ви няма да бъдат нарушени.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;