Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров се обърна към президента на Турция Ердоган с призив да бъдат екстрадирани избягалите от Чечня и укриващи се на турска територия терористи. Той заяви също, че ако в терористичния акт в истанбулското летище е съпричастен Ахмед Чатев, то отговорността за неговите действия трябва да поемат спецслужбите на Запада, Грузия и други страни.

 

«Още веднъж моля президента на Турция Ердоган да вземе решение за екстрадиране на терористите», — написа Кадиров в своята страница в Instagram.

 

Той подчерта, че нееднократно е молил турското ръководство за екстрадирането на терористите, назовавал е конкретни имена.

 

«Ако турските власти се нуждаят от данни за терористи, за пореден път ги назовавам: Тархан Газиев, Ахмад Умаров, Ахмад Патаев, Ширвани Басаев, Махран Саидов, Ризван и Усама Якубови, Асланбек Вадалов, Мовсар Чатаев, Хади Аласханов, Рустам Наурбаев, Ширвани Басаев, техният идеен наставник Мовлади Удугов.

 

Лично в Анкара предупредих тогавашния министър на МВР Бешир Аталай за заплахата от тяхна страна. Увериха ме, че ще бъде взето решение за тяхната екстрадиция, но никакви действия не последваха»,  — написа Кадиров.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;