Българи в Украйна
Българи в Украйна

Българската диаспора в Украйна се обърна към президента Петро Порошенко с молба да им се предостави териториална автономия в Одеска и Херсонска области, съобщава порталът «Голос.ua», позовавайки се на лидера на диаспората Юрий Паличев.

 

Решението на българите е свързано с изявлението на украинския лидер за предоставяне на автономия на кримските татари, подчерта Паличев.

«Идеята за предоставяне на автономия на кримските татари съществено променя конституционното поле в Украйна, създава важен прецедент. Българите в Украйна, живеещи на определи територии, също имат право да получат автономия», — се казва в изявлението на диаспората.

 

Изданието отбелязва, че по-рано аналогично изявление към Порошенко е направила и диаспората на румънците от Буковина.

 

Румънската общност също поиска статуса на териториална автономия.

Порошенко съобщи за намерението си за създаде в Крим национална автономия на кримските татари на 18 май по време на мероприятия, посветени на 72-та годишнина от депортацията на кримските татари.

По време на заседанието на Върховната рада на 28 юни президентът заяви, че Конституцията трябва да се промени така, че кримските татари да получат правото на самоопределение.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;