Еврокомисията има намерение да въведе  евротоза всички страни-членки на ЕС, включително за България, съобщи британският вестник „Дейли експрес“.

 

Двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания от ЕС.

 

Изданието твърди, че лично председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е поискал всяка една държава-членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за „Брекзит“, пише изданието.

 

Юнкер е настоявал за „задълбочаване на европейската интеграция“, като 8-те държави, ползващи национални валути, да ги заменят с еврото.

 

Освен България въпросните държави са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.

 

Германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ съобщи също, че Еврокомисията иска да „ускори доизграждането на монетарния съюз“:

 

“Европейската комисия иска да сложи край на положението „ЕС с много валути“, пише изданието.”

 

Вестникът твърди също, че главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска „по-силно свързване на Европейскрия монетарен съюз“.

 

 

Междувременно германският министър на правосъдието Хайко Маас призова да се води настъпателна борба срещу разрастващите антиевропейски настроения, съобщи ДПА.

 

Ето защо европа НЕ трябва да се въвежда в България, твърди български икономист:

 

България трябва да приеме еврото колкото може по-късно. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика. По думите й страната ни и в момента се ползва от позитивите на Еврозоната заради валутния борд у нас.

 

«При въвеждането на еврото обаче България ще трябва да участва финансово в механизмите за стабилност на Еврозоната и подкрепа на банковите системи», предупреди Николова.

 

„В Института за пазарна икономика изчислихме колко би струвало участието на България само в Европейския механизъм за стабилност.

 

Там вноската се увеличава след период, в който е относително ниска, но достига до около 12% от БВП. Това не е никак малка сума. Равнява се на половината от държавния ни дълг“, обясни Десислава Николова.

 

Тя коментира, че Гърция рано или късно ще трябва да напусне единното валутно пространство, защото не решава проблемите си, а ги трупа.

 

«Южната ни съседка винаги ще прехвърля трудностите си върху цялата, силно обвързана Еврозона», подчерта икономистът.

 

Рисковете: Опитът на всички държави показва, че въвеждането му увеличава инфлацията заради закръглянето на цените в евро. Чрез въвеждането на валутния борд България вече е вързана за еврото чрез фиксирания курс. Но при пресмятането на цените от левове в евро търговците със сигурност ще закръглят в посока нагоре.

Тагове: ; ; ; ; ; ;