Турция е готова да направи отстъпки, които могат да променят хода на гражданската война в Сирия, пише вестник Financial Times.

 

По време на целия конфликт Анкара подкрепяше сирийските въстаници, водещи борба срещу правителствената армия, но вътрешните проблеми принуждиха Турция да търси компромиси с други играчи в сирийската криза, например с Русия, която подкрепя Башар Асад, отбелязва изданието.

 

Турция има намерение да промени целите си в Сирия — Анкара най-напред ще се бори с кюрдите и ще се опита да отслаби ИД, твърди аналитикът от Атлантическия съвет Аарон Стейн.

 

За да реализира целите си, на Анкара й е необходима подкрепата на Москва, затова турската страна е готова да се окаже от своите искания за смяна на политическия режим в Сирия. Според експерта, за това свидетелства «писмото с извинения», които турският президент Еродган изпрати на Владимир Путин. Анкара дава да се разбере, че тя може да смекчи позицията си в Сирия.

Турция започна да опипва почвата в търсене на компромиси още преди официалното извинение на Ердоган. Дипломатически източници на изданието съобщават, че Анкара вече е обсъждала кюрдския въпрос със сирийския режим чрез затворения канал за връзка — Алжир. Освен това, според информация на изданието, преди седмица турската страна е организирала среща, на която са били поканени представители на сирийската опозиция и пратеници от Москва.

«Ще има компромиси и отстъпки, касаещи кюрдите и въстаниците. Но турците няма напълно да се откажат от опозицията, това не е в техен интерес», — заяви за изданието лидерът на въстаническата групировка «Фастаким Кама Умирт» Езедин ал-Саламех.

 

Лидерите на сирийската опозиция са сигурни, че промените в политика на Турция в Сирия в значителна степен ще ударят по радикалните ислямисти.

 

Неотдавна турското ръководство уволни представителя на спецслужбите, който отговаряше за Сирия, отбелязват неназовани източници на вестника, които са от сирийската опозиция.

 

Това означава, че Анкара се отказва от радикалите, които не подкрепят нито един от вариантите на сделката с Башар Асад, и се готви да търси компромис с Москва.

 

«Сега съм доволен от това…Вероятно Асад ще остане на власт в преходния период, но това също може да означава, че Турция ще се върне към умерената опозиция», — цитира изданието думите на един от командирите на светската опозиция в Сирия.

Превод: News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;