Движение “Че Гевара” подкрепя желанието на българската диаспора в Украйна за териториална автономия

Това заяви днес председателят на Движението Петя Паликрушева.

 

Подкрепата е резултат от призива на българската диаспора в Украйна към президента на страната Порошенко да бъде предоставена автономия на българите в Одеска и Херсонска области.

Ето какво се казва още в подкрепа на инициативата:

“Подкрепяме желанието на българската диаспора в Украйна, която изпрати до президента на Украйна призив за предоставяне на териториална автономия на българите в Одеска и Херсонска области, както това заяви по-рано лидерът на българската диаспора в Украйна Юрий Паличев.

 

Призивът е логичен, защото по-рано президентът на Украйна Порошенко обеща автономия на кримските татари.

 

Самият президент на Украйна Порошенко заяви публично, че ще предостави на кримските татари в Украйна автономия, а това вече е важен прецедент.

 

Българите, живеещи в пределите на Украйна, също имат право на автономия.

 

Всички народи в Украйна трябва да бъдат еднакво защитени и да се ползват с равни права, което напълно съответства на Конституцията и действащото законодателство в страната.

 

Надяваме се президентът на Украйна Порошенко да се ръководи от еднакви принципи по отношение на всички народи, населяващи Украйна.

 

Припомняме, че по-рано Асамблеята на румънците от Буковина също се обърна към президента на Украйна Порошенко с призив да се предостави територия на компактно живеещите в Украйна румънци в Черновицка област, при това територията да бъде със статус на териториална автономия.

 

Отправяме призив към всички български партии и организации да подкрепят призива на българската диаспора в Украйна!

 

Изпращаме братски поздрави на всички българи в Украйна и ги уверяваме, че българският народ застава плътно зад справедливия им призив!»

Тагове: ; ; ; ;