Президентът на Турция Реджеп Ердоган дълго време се опитваше да се противопостави на Русия, но неотдавнашните му извинения по повод сваления руския самолет се превърнаха за него «в пълна капитулация», пише The Washington Times.

 

За времето на конфронтацията с Москва се наложи Анкара да изтърпи немалко икономически трудности, защото Турция в голяма степен зависи от Русия — особено в сферата на туризма и енергетиката. Но един от най-важните фактори, повлияли върху решението на Ердоган, беше заплахата от появата на кюрдска държава, която отдавна се превърна в най-страшния кошмар за турското правителство, отбелязва изданието.

 

Не е случайно и това, че писмото с извиненията бе изпратено няколко дена след британския референдум за излизането от ЕС. Турция започва да осъзнава, че ЕС, в който страната така се стремеше за влезе, губи своите позиции, а между неговите членове отдавна няма единство, подчертава авторът на статията.

 

«Ситуацията демонстрира слабостта на южния фланг на НАТО пред лицето на възраждаща се Русия и укрепи образа на президента на Русия Путин в качеството му на силен лидер, имащ влияние над Европа», — пише изданието.

 

Русия показа, че е готова да изтърпи всякакви трудности и за нищо на света няма да прояви слабост, в това число и по въпроса за санкциите. Не така отдавна страната продължи ответните си мерки за ЕС. Москва все повече е уверена, че рано или късно европейските лидери ще се предадат. Време е Западът да осъзнае, че в политиката Москва винаги побеждава, прави заключението си авторът на статията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;