Хиляди италиански фермери излязоха по улиците на Верона, за да заявят, че руските санкции буквално ги задушават — хранителното ембарго им коства най-малко 600 милиона евро, пише италианското издание La Stampa.

 

10 хиляди човека пристигнаха от целия регион Венето, за да протестират срещу по-нататъшната конфронтация с Русия и режима на санкции.

 

«Путин, дай да се помирим», — бяха написали някои фермери на жълти транспаранти, се казва в статията.

 

В акцията участваха както крупни производители, така и собственици не неголеми стопанства.

 

«В Европа не разбират, че санкциите лягат върху гърба на производителите. Колкото е по-малко стопанството, толкова повече то страда», — жалва се местен фермер.

 

Министърът на селското стопанство на страната Маурицио Мартина, внимателно коментира режима на санкции, призова фермерите да не преувеличават.

 

«Руското ембарго действително е голям проблем. Но става дума за политически избор, който направи Европа. Ние не можем да го поставяме под съмнение», — заяви чиновникът.

 

 

 Лидерът на асоциацията на италианските селскостопански производители Роберто Монкалво е настроен войнствено:
«Трябва да се действа, за да излезем от тази ситуация. Нашата продукция трябва да се върне на руските пазари, които днес се опитват да запълнят с неоригинална стока».
 Фермерите се безпокоят и от нарастващата конкуренция: с производството на аналог на знаменитото «Грана падано» вече се е заела Бразилия, Аржентина и Нова Зеландия. Над фермерите надвисна и опасността от Брекзит — селскостопанските производители се страхуват, че след излизането на Великобритания от ЕС, страната ще завиши митото върху италианската продукция.
«Това е петата страна в структурата на нашия експорт. Ако това се случи, с нас е свършено», — твърди участник в митинга.
Превод: News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;