Екс-министър от Италия: Антируските санкции са свинщина

Лидерът на североиталианската област Венето, бивш министър на селското стопанство на Италия Лука Дзайа подложи на рязка критика антируските санкции на ЕС по време на речта си на многохиляден протест на националния аграрнопромишлен сектор, организиран във Верона от най-голямата асоциация на италианските селскостопански производители Coldiretti.

 

«Тези санкции са свинщина, която можеше да се предотврати. Само във Венето загубите от санкциите са почти милиард евро. А сега помислите над това, какво значение има руският пазар за цялата наша селскостопанска и хранителна промишленост», — заяви видният италиански политик, представляващ опозиционната партия «Северна Лига».

 

Според мнението на екс-министъра, «ние обвързахме с една международна история, която въобще не би трябвало да ни касае».

 

 

 Той призова незабавно да се отменят антируските санкции и да се продължи диалогът с Русия, която, според него, в Италия винаги са считали и продължават да считат за приятелска страна.
«Затова пък това не може да се каже за тази Европа, която защитава транснационалните корпорации и ГМО, а също международния договор за свободна търговия между САЩ и Европа. Ние сме европеисти, но не сме за такава Европа», — направи изводите си Дзайа.
 

В общонационалния протест във Верона участват около 10 хиляди представители на агропромишления сектор в Италия, които протестират срещу продължаването на антируските санкции, в отговор на които Русия наложи ограничителни мерки към Италия.

Италианските региони са едни от най-активните противници на антируските санкици и политиката на ЕС по отношение на Крим.

 

По-рано резолюция с призив за отмяна на ограниченията бе приета от властите в Лигурия, а преди това аналогичен документ получи одобрението на парламента във Венето. В близко време гласуване по същия въпрос ще има в Ломбардия и Тоскана.

 

Според оценки на италиански депутати, вредата за ЕС от санкциите е  над 44 милиарда евро, което означава загуба на около 900 хиляди работни места.

 

ЕС и САЩ въведоха санкции срещу Русия в края на юли 2014 година. В отговор Москва ограничи импорта на храни от страни, които са подкрепили санкциите.

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...