Бридлав ФилипЕкс-главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав се е опитвал да окаже натиск върху президента на САЩ Барак Обама и неговата администрация, опитвайки се да ожесточи американската политика към Русия, пише Intercept, позовавайки се на кореспонденцията на генерала.

 

Обама дълго време бил принуден да се противопоставя на Конгреса, който настоявал на Украйна да бъде предоставено смъртоносно оръжие. Президентът изразявал опасенията си, че подобни действия на САЩ могат да доведат до ожесточен конфликт в Донбас и влошаване на отношенията с Москва, отбелязва авторът на статията.

 

Според изданието, Бридлав се опитвал да се срещне с бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл, за да получи съвет за това, как да привлече вниманието на американците върху украинската криза в условията, в които целият свят е зает с борбата срещу ИД, а също да убеди президента в необходимостта от по-агресивна позиция по отношение на Русия.

 

Генералът се опитвал да окаже натиск върху Обама «по заобиколни пътища», изпращайки писма на учени и военни в оставка, в това число на бившия върховен главнокомандващ на НАТО Уесли Кларк, опитвайки се да получи подкрепа за идеята си за военна помощ за Киев, пише авторът на статията.

 

Самият Бридлав не коментирал публикуваните писма, но Филип Карбър, учен, с който генералът водел активна кореспонденция по въпросите за източноевропейската политика, свидетелствал за тяхната истинност.

 

Отношенията между Москва и НАТО се влошиха през март 2014 година на фона на ситуацията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, в същото време бе спряна работата на Съвета Русия-НАТО.

 

Руската власт нееднократно твърди, че Москва не е заинтересована от конфронтация, но е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;