Колкото и американските дипломати да се опитват да игнорират ролята на Русия в регулирането на ситуацията в Сирия, в дадения момент именно Москва, а не Вашингтон е определящата сила в разрешаването на този конфликт, пише изданието.

 

«Руското участие успешно стабилизира режима и послужи като фактор, който сдържа САЩ от едностранни действия, които искаха да проведат представителите на Държавния департамент. Русия използва своето военно преимущество, за да задължи всички участници, включително САЩ, да седнат на масата на преговорите», — пише Сам Хелър в статията .

 

Авторът на материала подчертава, че Москва не се стреми към военно разрешаване на конфликта, затова Вашингтон трябва да се откаже от активни действия на фронта, «ако не иска да рискува да влезе в опасна и непредсказуема конфронтация с Русия».

 

Хелър пише, че военната операция в Сирия е имала определени успехи, към които се отнася освобождаването на Палмира от ИД.

 

Заедно с това Русия успя да спре опитите на САЩ към едностранни действия в региона в това число чрез разполагане на съвременни системи на ПРО С-400.

 

Според автора на материала, именно това е заставило Вашингтон да заговори за начини за избягване на конфликтите между двете страни в небето над Сирия.

 

В резултат на съвкупността от последователните действия руската страна застави американските чиновници да мислят така:

«Каквито и да било едностранни действия могат да провокират открит конфликт с Москва, а в Сирия САЩ няма толкова големи интереси, за да се оправдае този риск», пише Хелър, добавяйки, че по аналогичен начин може да се говори и за Русия, която не иска в влиза в открит сблъсък със САЩ.

 

 

 Освен това, с действията си в Сирия Москва успя да пречупи «дипломатическата изолация» след украинската криза, а също да вкара Вашингтон във военно-политическо сътрудничество, резюмира авторът.
Операцията на руските ВКС в Сирия започна на 30 септември 2015 година и продължи до 14 март 2016 година.
Нейната цел беше подкрепа на правителствените войски на сирийския президент в тяхната борба срещу Ислямска държава.

 

На територията на Сирия бяха унищожени над 2000 бойци от ИД -наемници, граждани на Русия, в това число 17 полеви командири.

 

Руската авиация унищожи 209 обекта на нефтодобива и нефтопреработката…

 

В резултат на операцията на ВКС на Русия от терористите бяха освободени 400 населени места и над 10 хиляди квадратни километра територия.

Превод: News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;