Гл.редактор на в.»Бурса»: Москва ще поиска от Турция мирен процес с участието на Асад

Гл.редактор на в."Бурса": Москва ще поиска от Турция мирен процес с участието на АсадДумата «Ислямска» не е много правилна, защото в структурата на «Ислямска държава» са събрани хора от различни националности. А социопсихологията на тези хора говори, че те имат проблем с психическото си състояние.

 

За да развиват дейността си те имат подкрепата на световните монополи и картели и най-вече на производителите на оръжие. «Ислямска държава» е проблем не само за Турция, но и за целия свят, каза в коментар за предаването «Събота 150» турският журналист Кемал Джанкая, главен редактор на вестник «Бурса».

«Турските държавни ръководители все още са предпазливи при произнасянето на името на групировката за атентата на летище «Ататюрк». Причина за това може би е водената от Турция политика през последните години по отношение на Сирия. Виждаме, че досега всички усилия ситуацията в района да бъде уредена не дават резултат. Противоборствата продължават и никой не се наема да каже докога. В тази ситуация дори и Турция да промени политиката си спрямо Сирия и действията си спрямо «Ислямска държава», то тази промяна по никакъв начин няма да ограничи терора».

 

Възобновяването на отношенията на Турция с Русия и Израел доведе до събуждане на «спящите клетки» на групировката и те минаха в нападение. И атаката срещу летище Ататюрк е показателен факт. ИД няма да се задоволи само с нападението срещу истанбулското летище, каза още Кемал Джанкая:

 

«По въпроса за възобновяването на отношенията с Русия мисля, че Москва може да постави искания пред Анкара, свързани с политиката й спрямо Близкия Изток. И те може би ще са насочени към провеждането на мирен процес в Сирия с участието на Асад, както в Израел и в Египет. А това може да доведе до радикализирането на «Ислямска държава» и за това не изключвам още по-ужасни нападения от нейна страна».

 

На въпрос как очаква да се развие бъдещото партньорство на Турция с Израел, журналистът заяви:

«Затоплянето на отношенията с Израел се очакваше от всички, въпреки че властите упорито отричаха подобни възможности. Разбира се, това затопляне не е подготвяно кратко време, то е резултат на множество дипломатически усилия, които доведоха до този развой на събитията. За мен Израел и Турция имат пресечни точки в този момент и те са свързани най-вече с енергийната сфера. Но за мен Израел ще се води предимно от търговски цели и не очаквам да промени политиката си в Близкия изток.

 

А що се отнася до близкоизточната политика на Турция, то и Русия и Израел ще поискат тя да отстъпи от някои свои действия. 

 

И двете споразумения аз лично възприемам като временни, с цел „поемане на глътка свеж въздух“.

Коментари:

Зареждане ...