Провеждайки успешно Петербургския икономически форум, Руси показа, че САЩ са претърпели неуспех в опитите си да натрапят на света идеята за изолация на Москва, пише National Interest.

 

След като през 2014 година Белият дом започна да оказва натиск върху ръководствата на най-големите американски компании, възпрепятствайки сътрудничеството им с Русия, форумът получи допълнително символично значение.

 

Сега, анализирайки резултатите от 20-ия форум, не е трудно да се зададе въпросът, беше ли политиката на Вашингтон ефективна по принцип, отчитайки факта, че американските компании също бяха представени в Петербург, отбелязва изданието.

 

Няма никакви съмнения, че предприятия от други страни ще побързат да заемат мястото на тези американски компании, които са се вслушали в съвета на своето правителство и са решили «да избягват» Русия. С други думи, докато Вашингтон се прави, че «изолира» Русия, европейците всячески търсят път към сътрудничеството с Москва, подчертава авторът на статията.

Едва ли някой се е надявал, че липсата на американски компании на форума ще се превърне в «последната капка» за Москва и ще я застави да отстъпи пред западните искания по отношения на Крим и Украйна.

 

В резултат на така създалата се ситуация, напълно са разрушени очакванията на Белия дом: полуостровът както и преди си остава част от Русия, икономиката на страната се справя с трудностите по-добре, отколкото можеше да се очаква, президентът на страната  твърдо стои зад кормилото и приема в родния си град чуждестранни гости, в това число немалко американци, пише изданието.

 

«Няма никакви съмнения в това, че Русия и нейният президент си остават важна сила на международната арена. Тази година Петербургският икономически форум потвърди, че страната съвсем не се намира в изолация и на западните лидери ще им се наложи още дълго да си имат работа с Москва», — завършва авторът на статията.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;