Атентатът в Турция само случайно съвпадна със затоплянето на взаимоотношенията между Турция и Израел, както и започналите разговори с Москва.

 

Това каза за предаването «12+3» по «Хоризонт» журналистът Мехмед Юмерглавен редактор на вестник «Заман» в България, според когото атентатът е «срещу самата Турция» и нишката му трябва да се търси извън границите на страната.

 

 

«Ударът вече е към Турция! Досега ИД по-скоро организираше акции, в които главно жертва бяха, ако си спомняте, на Султан Ахмед, чужди туристи, или прокюрдски активисти, както беше в Анкара точно преди изборите на 1 ноември миналата година.

 

 

Досега Анкара се е обявявала против чуждестранна подкрепа за кюрдите, които воюват срещу групировката в Сирия, преди да започне затоплянето във външнополитическите си отношения с регионалните сили.

 

Ключов за «Ислямска държава» град е разположен на 45 километра от границата на Турция и това допълнително изостря чувствителността на групировката към евентуално сътрудничество на Анкара с глобалните играчи, които се опитват да обезвредят джихадистите.

 

В този момент ИД става по-чувствителна, по-агресивна, за да напомни на Турция, в крайна сметка, на коя страна трябва да застане.

 

В Турция, според анализатори, мрежата на ИД доста се е разширила, защото, това е гениално, просто, когато тръгна сирийската криза през 2011 г., Турция подкрепяше опозиционните сили срещу Асад.

 

Нека да отбележим, това беше главно политиката на тандема Ахмед Давутоглу и Реджеп Ердоган, който сега е президент.

 

Нека напомним, че генезисът на ИД е от сирийските опозиционни сили.

 

 

Има ново втвърдяване от страна на турската държава в Югоизточната част, но то е резултат и на слагането на край на т.нар. «процес на мирно отваряне към кюрдите».

 

В процеса «и двете страни не са били толкова искрени».

 

Резултатът е, че армията дава жертви, а държавата въвежда извънредно положение».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;