Отделянето на Великобритания от ЕС може да помогне да се избегне конфликта между Русия и НАТО, пише в своята статия за The Washington Post главният редактор на списанието The Nation Кристина ван ден Хайвел.

 

Според нея, след шокиращите резултати от британския референдум до политическите елити от двете страни на Атлантика, най-накрая стана ясно: те твърде дълго не бяха в състояние да гарантират общото процъфтяване, нито сигурността, твърде дълго игнорираха нуждаещото се болшинство, работейки само в полза на тези, които вече са преуспели.

 

«Британският референдум трябва да застави ЕС и САЩ фундаментално да преосмислят своята политика — що се отнася до строгите икономии, властта на технократите, миграционната, а също икономическата и външната политика», — пише ван ден Хейвел.

 

Според нея, тази преоценка трябва да се осъществи и спрямо политиката на НАТО по отношение на Русия.

 

Това, което се случва между военния алианс и Москва в последно време — е «опасното плъзгане» към нова студена война, на която от гледна точка на автора, се отделя «позорно малко влияние».

 

 

Пишейки за опасността от възможен конфликт, тя цитира екс-министъра на отбраната на САЩ Уилям Пери, който заяви по-рано тази година, че в момента рискът от ядрена катастрофа е по-висок от времената на студената война.

 

Действително, в последните няколко години руско-американските отношения рязко се влошиха, припомня журналистката.

 

При това в западните най-големи медии Русия се позиционира като «единствения агресор», без да се споменава нито дума за ролята на ЕС и НАТО в украинската криза и по отношение засилването на напрежението в отношенията.

 

 Ван ден Хейвел припомня за някои конкретни стъпки на САЩ и техните съюзници от НАТО в последните няколко години: срещу Русия бяха въведени санкции, в Румъния бе разположена система за ПРО, рязко се увеличи броят на въоръжените сили на границите с Русия, започнаха да се провеждат по-мащабни военни учения — например неотдавнашните маневри «Анаконда», в които участваха над 30 хиляди войници.
 Не е изненада, че Москва по подобаващ начин реагира на всичко това, съсредоточавайки повече войска към своите западни граници. По такъв начин рискът от възможен «инцидент и ескалация» стана по-голям.

 

 

 

Журналистката припомня, че такъв брой враждебни сили не е имало по границите на НАТО от времето на Втората световна война. Очаква се, че на срещата на НАТО във Варшава тази «все по-враждебна и опасна политика» ще бъде официално утвърдена.

 

Кризата в Украйна продължава: според думите на ван ден Хейвел, властите във Франция и Германия или не успяха, или не искаха да заставят украинското правителство да се придържа към «клаузите на Минските споразумения», които трябваше да сложат край на гражданската война.

 

«Ако Украйна има някакъв шанс да се възстанови, то на нея й е необходима подкрепа и от страна на Русия, и от страна на Запада», — подчертава тя.

 

Що се отнася до сътрудничеството в Сирия, то САЩ отказаха да си сътрудничат с Русия в борбата с ИД, а продължиха да въоръжават въстаниците, надявайки се да свалят Башар Асад, който има подкрепата на Москва.

 

«Brexit ще застави ЕС и Великобритания да се концентрират върху вътрешните проблеми, а това може да доведе до фундаментална преоценка на курса им», — счита авторката.

 

Тя обръща внимание върху факта, че в Европа расте съпротива срещу антируската риторика на Запада. Италия и Франция например не са доволни от загубите в резултат на санкциите.

 

На свой ред главата на МВнР на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази недоволството си от ученията на НАТО около границите на Русия, заявявайки, че военният алианс не трябва да разпалва напрежението «с блъскане на оръжие и военни викове».

 

САЩ и НАТО имат причини да си сътрудничат с Русия, счита журналистката: само с общи усилия може да се победи ИД, да се съдейства за мирните преговори в Сирия, да се възобновят преговорите за ядреното разоръжаване.

 

До момента всички коментари около Брекзита бяха свързани главно с потенциално разрушителните политически и икономически последствия от решението на Великобритания да излезе от ЕС, а също с невежеството на тези, които гласуваха за отделянето на страната от ЕС, а сега съжаляват за това.

Тези, които коментираха външнополитическите последствия от Брекзита, заявиха за такива последствия, като възможно отслабване на НАТО и засилване ролята на Русия във вече все по-разделената Европа.

 

«Каква ирония, ако гласовете на избирателите биха принудили ЕС да отслаби своя губителен режим на остри икономии и да даде тласък за регулиране на конфликта в Сирия по пътя на преговорите, а и да застави НАТО да преосмисли своя все по-безразсъден подход по отношение на Русия. Ако всичко това би се случило, британските избиратели, осъзнато или не, са изпълнили перфектно задачата си», — прави изводите си ван ден Хейвил.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;