Из изявлението на президента на България Росен Плевнелиев по време на срещата му с президента на Украйна Петро Порошенко, който днес е на визита в страната ни.
«България никога няма да признае анексирането на Крим от Русия.
Приветстваме предстоящите мерки по Черноморския регион да бъдат взети на срещата на върха във Варшава решения на НАТО относно даването на допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от държавите по източния, но и по южния фланг на НАТО.
Именно  във формата НАТО и ние работим за увеличаване на подкрепата за Украйна по линия на пакета за всеобхватно подпомагане на Украйна.
Всяка една инициатива, зад която ние ще застанем, може да бъде и да се случи единствено във формата на НАТО.
Повдигате  въпроса за флотилия.
Мисля, че румънският президент беше много ясен. Самият той опроверга тази идея, същевременно се говори за сътрудничество, за координация, същевременно се говори за подобряване на съвместимостта, същевременно се говори за учения и всичкото това под шапката и легитимният формат на НАТО».
Президентът на Украйна Петро Порошенко също акцентира в изявлението си върху намерението на страната му активно да си сътрудничи с НАТО.
«Ние реформираме сектора на отбраната и сигурността в сътрудничество с нашите партньори, такива страни като България и Румъния. Това е нещо, в което Украйна е много заинтересована.
Става дума не само затова да обсъдим въпросите за създаване на съвместната флотилия.
По време на нашата  среща с президента на Румъния подчертах, че ние подкрепяме тази инициатива, но става дума и за това, да създадем обща бригада по образец на това, което е било създадено сега заедно с нашите литовски и полски партньори», — заяви Порошенко.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;