Президентът на САЩ Барак Обама предложи на Русия сключването на ново споразумение за военно сътрудничество в борбата с тероризма в Сирия, пише американското издание Washington Post.

 

«Администрацията на президента на САЩ Барак Обама предложи на руското правителство ново споразумение за Сирия, което ще задълбочи военното сътрудничество между двете страни в борбата срещу терористите», — пише изданието.

 

Според изданието, в замяна на това Русия трябва да убеди правителството на Башар Асад да прекрати бомбардировките над въстаниците, подкрепяни от САЩ.

 

По-рано представителят на Пентагона Матю Алън заяви, че меморандумът между министерството на отбраната на Русия и САЩ «работи ефективно».

 

При това Алън подчерта, че САЩ не планират съвместни военни операция с Русия в Сирия, не обсъждат с нея въпроси по военното сътрудничество и имат намерение и по-нататък да помагат на «местните сили», които водят борба с групировката ИД.

 

След началото на операцията на руските ВКС в Сирия по адрес на Русия от страна на Запада постоянно звучаха неподкрепени с никакви доказателства обвинения за това, че ударите се нанасят не по терористите, а по умерената опозиция и граждански обекти.

 

Министерството на отбраната на Русия на свой ред заявява многократно, че всички удари на ВКС на Русия по терористите се нанасят само след многобройни проверки на данните и съгласуване на действията, за да се изключи рискът за мирните жители. Това бе потвърдено и от сирийската страна.

 

Представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви, че САЩ макар и да се отнасят сериозно към подобни съобщения, не поддържат обвиненията на сирийската опозиция.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;