Из интервюто по BTV на Бойко Ноев:

 

Проблемите ни с бежанците от Турция са по-големи от т.нар. «хибридна война».

 

Не бих се впуснал в хипотези, опитвам се да гледам на случилото се в по-големия контекст на атентата – стабилността на Турция. Това е от ключов интерес за сигурността ни.

 

Не отхвърлям твърденията за хибридна война, но според мен това, което се случва на южната ни граница и на юг от Турция е най-голямата заплаха за България.

 

Нестабилността в Турция е огромен проблем за страната ни. Това се дължи и на Ердоган, когото мнозина наричат непредвидим диктатор.

Той изпусна духа от бутилката и в Сирия и е основната причина за гражданската война там, подкрепяйки определени крайни групировки. Режимът в Турция трябва да предприеме спешни стъпки за умиротворяване на собствената си страна, както и съседните държави. Стъпка в тази посока е извинението на Ердоган за сваления руски самолет.

 

С оглед на последните събития в Турция напрежението по повод флотилията в Черно море бързо ще затихне. България трябва по-достойно да се държи в такива ситуации. Добре е, че Бойко Борисов поиска мандат за НАТО, за да се знае кой какво говори, но същото трябва да се направи и за отношенията ни с Европейския съюз.

 

Интересите на България трябва да бъдат защитени. В момента не знаем накъде ще тръгне ЕС и България е заинтересована от максимална интеграция и федерализация.

 

Премиерът трябва да търси активно подкрепата на всички парламентарни групи за големите енергийни проекти.

 

Парламентът трябва да излезе с декларация за позицията на премиера за АЕЦ «Белене» и «Южен поток».

 

Ако тръбата се изгради по един честен начин, разбира се, че трябва да мине през България».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;