Опасното маневриране на есминеца Gravely около руската фрегата «Ярослав Мудрый» беше продиктувано от тактиката на американските ВМС «да изтикат» каквито и да са кораби от самолетоносача, заяви бившият началник на главния щаб на ВМФ на Русия адмирал Виктор Кравченко.

 

«Това е тактика на корабите за охрана на ударните самолетоносачни групи към ВМС на САЩ. В дадения случай в Средиземно море се е намирал и е поддържал боен курс самолетоносачът Harry Truman — провеждал е учения на палубната авиация. Есминецът от неговата охрана Gravely е предприел опасна маневра, за да «изтика» руския кораб от самолетоносача», — поясни Кравченко.

 

Той припомни, че през 1992 г. Русия и САЩ са подписали споразумение за предотвратяване на инциденти във въздуха, водата и под водата. Но в споразумението не присъстват параметри, които биха регулирани понятието «опасно приближаване между кораби».

 

«Независимо от това, има такова понятие, като морска култура, което предпоставя кораби с голямо водоизместимост (Gravely е 9-6 хиляди тона, бел.ред.) да се държат по-внимателно по отношение на кораб с по-малка водоизместимост  («Ярослав Мудрый»е 4,35 хиляди тона, бел.ред.). Американците игнорираха това», — каза адмиралът.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;