Отговорност за взривовете пое терористичната организация Ислямска държава

На 28 юни в международната аерогара «Ататюрк» в Истанбул прогърмяха два взрива. Загиналите са около 50 човека, ранените са над 100.  Според последни данни, зад взривовете стои терористичната организация Ислямска държава.

 

Късно вечерта на 28 юни в средствата за масова информация се появи информация за два взрив в най-голямото летище в Турция. След взривовете очевидците са забелязали четирима въоръжени, които избягали извън сградата на терминала.

Съобщава се, че след това на паркинга на летището се е чула стрелба.

 

По-късно в мрежата се появи видео с моменти от взрива в летището.

Медиите съобщават за двама смъртници, които се самовзривили в терминала. Съобщава се, че е имало и трети терорист, той стрелял по хората, след което се срил някъде в летището.

Според уточнени данни, терористичният акт е бил дело на двама смъртници в различни точки на терминала. Един от нападателите, който открил стрелба вътре в терминала, е ранил полицай, но терористът е успял да взриви бомбата.

 

Отговорност за взривовете е поела терористичната групировка Ислямска държава.

 

Данните за жертвите от терористичния акт са различни. По последна информация, става дума за около 50 загинали и 147 ранени. Пострадалите са извозени до болниците с около 50 автомобили на Бърза помощ.

 

Според съобщение на Reuters, сред загиналите има чужденци.

 

След взривовете полицията отцепи сградата на летището. На мястото на извънредното произшествие има полицейски хеликоптери.

Намиращите се вътре в летището хора са били евакуирани.

Полетите са били прекратени. Чуждите и местни авиокомпании масово отменят рейсовете си до Истанбул.

 

Сътрудниците на антитерористичния отдел за управление на сигурността на Истанбул претърсват всички автомобили на паркинга на летището. Там работят специални машини, които блокират всички радиосигнали.

Петя Паликрушева

Explosion in IstanbulExplosion in Istanbul

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;