Русия е заинтересована от промяна на турската позиция по сирийския въпрос.

 

При това става дума не само за прекратяване на търговията с нефт с Ислямска държава, с което достатъчно ефективно се справя ВКС на Русия.

 

Москва има интерес да използва турското влияние върху съидейниците си, базиращи се в северна Сирия, в частност в района на Алепо, за да спрат военните си действия срещу Асад, да го признаят за законен лидер на Сирия и да стартира процеса на реинтеграция в сирийското общество.

 

Ако тези същите се лишат от подкрепата на Турция, те ще бъдат принудени да тръгнат на сериозни отстъпки, а сирийската власт, избавяйки се от северния си фронт, ще успее най-накрая да концентрира силите си срещу Ислямска държава и други терористи в районите Дамаск, Хама и южна Сирия.

 

Русия има интерес да постигне обща турско-сирийска позиция по крайно сложния кюрдски въпрос.

 

Ако при посредничеството на Москва се постигне тристранен (Анкара-Дамаск-кюрди) компромис, то това рязко ще засили руските позиции в целия Близък Изток.

 

Анкара влияе и върху кримските татари, а също и върху ситуацията в Закавказието и в по-малка степен в Средна Азия.

 

Ако Турция  откаже да се противопоставя на Русия в тези региони, това ще укрепи стабилността и ще повиши размера на руските ресурси, за да може те да се концентрират в други посоки в глобалната политика.

 

Турция е и активен играч на Балканите.

 

Координацията на нейните действия в Русия също ще позволи на Москва да укрепи позициите си в региона, от който тя през последните десетилетия бе изтласкана от ЕС и САЩ.

 

А проектът за газопровод през турска територия?

 

Дори само началото на преговорите за възобновяване на проекта «Южен поток» ще засили позициите на Русия в преговорите не само за «Северен поток-2», но и за продължителното сътрудничество в газовата сфера.

 

Това са само очевидните политически преимущества за нормализиране на отношенията между Турция и Русия.

 

Тяхната реализация, както е по-нататъшното сътрудничество, зависят от следното: е ли опитът да нормализира отношенията си с Русия стратегическо решение на Ердоган или е само тактически маньовър в резултат на принуда.

 

Имайки предвид сериозността на всичко гореспоменато, по-вероятно сме свидетели на евтин ердоганов маньовър.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;