Руски военен кораб на 17 юни е осъществил «небезопасни и непрофесионални» маневри около два кораба на ВМС на САЩ, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на представители на американското министерство на отбраната.

 

Според данни от Пентагона, пожелалият да остане неизвестен, руски кораб от клас «Неустрашимый» е преминал на разстояние 288 метра от есминеца Gravely, а също на пет морски мили (над 9 километра) от самолетоносача «Хари Труман» в Средиземно море.

 

В състава на ВМФ на Русия влизат два кораба от проекта 11 540 (според кодификацията на НАТО — «Неустрашимый») — «Неустрашимый» и «Ярослав Мудрый».

 

 

По-рано Министерството на отбраната на Русия обвини екипажа на американския есминец Gravely в опасно приближаване до руския стражеви кораб «Ярослав Мудрый».  Действията на моряците от САЩ грубо са нарушили както международните правила, така и руско-американското споразумение, отбелязват от министерството.

 

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че руският кораб е «следвал в международни води постоянен курс и скорост и не е осъществявал каквото и да е опасно маневриране по отношение на американския кораб».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;