Защо турският лидер, който дълго време упорства, не се извини и не направи никакви отстъпки пред Русия, все пак първи протегна ръка към Москва?

Посланието на Ердоган е една предсказуема реакция след грешката на британския премиер Камерън.

Последният в името на победата на изборите обеща на британците референдум за излизането от ЕС, разчитайки по този начин да убеди поданиците на Нейно Величество да гласуват за запазване на формалните отношения с ЕС. И сгреши.

В резултат на това Камерън вече е в оставка. Решението за референдум предизвика сериозна криза в ЕС. В близките месеци, а може би и години ЕС ще бъде зает с опити да минимизира последствията от британското излизане от Съюза и да запази единството си. А това няма да е лесно.

С излизането на Великобритания от ЕС изчезват 13 % от бюджета на ЕС. Тези пари по някакъв начин трябва да се компенсират.

Възможностите на основния донор на ЕС (Германия) и без това се тресат от напрежение.

Излиза, че трябва да се свият програмите за подкрепа на периферията в ЕС (Южна и Източна Европа). Това на свой ред ще доведе до ръст на евроскептиците в съответните страни.

А пари за програмите за адаптация на бежанците?

Т.е. на ЕС му предстои битка срещу опасността от «ефекта на доминото», предизвикано от британската…авантюра.

Между другото, именно на базата на експлоатацията на зависимостта от Турция по въпроса за бежанците се градеше стратегията на Ердоган.

Тя трябваше да минимизира загубите от руските санкции.

Грубо казано, европейските пари за бежанците и европейските икономически и политически отстъпки трябваше да компенсират загубите на Турция от разрива в икономическите връзки с Русия.

 

Сега тези надежди вече са нереализуеми.

 

ЕС вече има други проблеми, а парите в близко бъдеще все няма да стигат.

Пък и в имиджов план Турция съвсем не е подходящ партньор за Европа точно сега.

 

Трябва да се отчете дължимото: Ердоган реагира моментално.

 

В настоящата ситуация не само за Турция, но и за ЕС най-нормалното спасение се намира във възстановяване на търговско-икономическите и политически връзки с Русия.

 

Първият, който се договори с Москва, ще може да претендира за определени преимущества.

Ростислав Ищенко

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;