Нацистката и комунистическата идеологии да запишат в Наказателния кодекс редом до фашистката и радикалния ислям като антидемократични идеологии и изповядването им да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лева. Това искат депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок с промени в закона, съобщи «24 часа».

 

Комунизмът, нацизмът, фашизмът и радикалният ислям трябва да се разглеждат като еднакво престъпни и опасни, смятат тримата депутати и затова днес са внесли нови поправки в НК. Миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в НК, с които пада давността за преследването на престъпления, извършени по време на комунистическия режим и на базата на радикална религия.

 

Според Славов, Димитров и Андреев действащата норма в НК оставя впечатлението, че фашизмът е едва ли не най-антидемократичната и най-антихуманната от всички антидемократични идеологии и затова е и изрично упоменат.

 

„За съжаление, историята е доказала, че по своята античовешка и антихуманна същност и жестокост идеологии като комунистическата и нацистката не отстъпват на фашистката“, пишат в мотивите към законодателната си инициатива народните представители.

 

Депутатите напомнят още, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон от 38-ото Народно събрание през 2000 г. Освен това техният законопроект кореспондира на Резолюция 1481/2006г., приета от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Резолюция на Европейският парламент от 2.04.2009 г.

 

„Приемането на предлаганите промени, наред с предложенията за обявяване на проповядването на „радикалния ислям“ за престъпление, в сегашната сложна геополитическа обстановка следва да покаже, че за нас ценностите на свободата и Обединена Европа не са просто кухи фрази, а осъзнат демократичен избор и всеки опит за тяхната насилствена и недемократична подмяна от радикални и ксенофобски течения ще бъде преследван с цялата строгост на закона и пресичан още в зародиш“, пишат в заключение депутатите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;