Министерството на отбраната на Русия коментира изявлението на специалния представител на президента на САЩ по въпросите за взаимодействието с другите страни в борбата с терористичните групировки Брет Макгърк, който по време на слушанията в комитета по външните работи към Сената на Конгреса на САЩ заяви, че ВКС на Русия в Сирия нарушават режима на спиране на огъня.

 

«Трудно е да се каже, от какви вътрешнополитически причини е било продиктувано изявлението на този чиновник от американския Сенат. Но заедно с всички предишни щуротии по над адрес от Капитолийския хълм, тук отново абсолютно липсва конкретика», — заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

 

«Нито дати, нито час, нито място — нищо, за което човек да се хване, да анализира и да отговори с факти», — добави Конашенков.

 

Той отбеляза, че специалният представител на президента на САЩ има «твърде мъгляви представи» за районите в Сирия, контролирани от международните терористични групировки.

 

«Преди да ласкаеш с подобни гръмки «обвинения» слуха на сенатора Джон Маккейн, не е лошо първо да осъзнаеш какво се случва в Сирия и да помолиш да ти предоставят фактическата информация», — отбеляза Конашенков.

 

Той отбеляза, че за целта действа вече не един месец в Женева руско-американски Център за оперативно реагиране по нарушенията на режима на прекратяване на огъня.

 

Макгърк по време на изказването си отбеляза, че през последните няколко седмици ситуацията в Сирия, особено в Алепо, се е изострила.

 

Според него, Русия нанася «значителен брой авиоудари в района на коридори на север от Алепо», в който, както той твърди, се намира умерената опозиция.

 

«Това е истинско нарушаване на режима на прекратяване на бойните действия», — подчерта специалният представител.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;