Според мнението на журналиста от American Thinker Ким Зигфелд, да се нанесе вреда на икономиката на Русия и да се принуди Владимир Путин да върне Крим – това е толкова лесно, колкото „детска игра“. Но Белият дом не успя да се справи с това: заплахите и санкциите, които Барак Обама лансира, не само никак не навредиха на Москва, но и направиха американския президент за посмещище в очите на целия свят.

 

Президентът Барак Обама, който е длъжен да възстанови репутацията на САЩ зад граница след нейното разрушаване от Джордж Буш-младши, успя само в това, че превърна страната в посмещище в очите на целия свят, пише на страниците на American Thinker журналистката Ким Зигфелд. Особен провал търпи външната политика на Обама по отношение на кризата в Украйна, твърди журналистката.

 

Както се отбелязва в статията, прес-секретарят на Белия дом предупреждава американските компании, че в най-близко време не трябва да инвестират в руския фондов пазар. Изявлението се обяснява с това, че Обама е въвел „опустошителни санкции срещу Русия, които трябвало да доведат до рязко влошаване на икономиката на страната“.

 

В същото време руският пазар натрупа печалба в размер на 15 % над предишните нива.

 

„Ако бяха вложили средства в руския пазар, докато прессекретарят ги съветваше да не правят това, те биха натрупали доста прилична сума пари само за три месеца“, – твърди Зигфелд.

 

Нещата, според журналистката, са още по-зле. Налице е не само стремителен ръст на руския пазар като цяло – ценните книжа и компаниите, срещу които Обама въведе санкции, се оказаха най-печеливши.

 

Газовата група „Новатек“ завиши печалбата си с допълнителни 37 % веднага след като през март Министерството на финансите на САЩ наложиха забрана върху нейния акционер Генадий Тимченко. Ръстът на акциите на „Роснефт“ набъбна с 17 % след като нейният президент Игор Сечин попадна в списъка на санкционираните от Вашингтон. Руските държавни банки ВТБ и Свербанк също излязоха на плюс през тази година, независимо от това, че са потенциална цел на санкциите на САЩ.

 

Според Зигфелд, това доказва, че светът се надсмива над администрацията на Обама и над самите американци, които са го избрали за президент.

 

„Русия по никакъв начин не отслаби своята хватка в Крим след нахлуването и анекцията на полуострова, защото нищожният отговор на Обама не безпокои Путин“, – смята авторът на статията.

president-obama-pennsylvania

 

Журналистката отбелязва, че американците знаят за всичко това, с което се обяснява слабата подкрепа на външната политика на Обама сред жителите на САЩ. Той пое цялата отговорност по въвеждането на санкциите срещу Русия, но избягва суровите ограничения, които действително биха могли да нанесат „желаните загуби“ на руската икономика.

 

Според Зигфелд, това е „твърде тъжно“, защото „руската икономика няма сериозни успехи и е твърде уязвима откъм външен натиск“. Руският фондова борса е твърде малка организация, чиято пазарна капитализация не е по-голяма от тази на една американска компания, като например Apple Computer.

 

Но ако погледнем по-надълбоко от пазара на ценни книжа, то можем да видим, че реалният сектор на икономиката на Русия е в „димящи развалини“. Причините за това са очевидни, смята журналистката. Според нея, Путин използва „патриотизмът като предлог за военна намеса, както Сталин и Хитлер“. Той „върна“ петолъчката в символиката на Русия, а руснаците и до днес пеят мелодията на съветския химн.

 

„Съветската параноя е в пълен разгар: дори Туитър се оказа под ударите на Путин“, – твърди Зигфелд.

 

Само в 32 държави в света има „по-малко свобода на словото“, отколкото в путинска Русия, а броят на затворниците там продължава да расте. Но Обама продължава да мълчи, казва авторът на статията.

 

„Да се нанесе силен ущърб на руската икономика и да се принуди Путин да напусне Крим – това е детска игра, но, за съжаление, понастоящем в САЩ и в Белия дом няма човек с достатъчна съобразителност, дори на нивото на дете“, – завършва статията си Ким Зигфелд.

Превод: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;