Руските спецслужби водят кампания по сплашване на американските дипломати, членовете на техните семейства и техническия персонал на посолствата на САЩ не само в Москва, но и в «няколко други европейски столици». Такива обвинения бяха публикувани в електронната версия на вестник  Washington Post.

 

В материала се изреждат различни обвинения. Те не са подкрепени с доказателства.

 

В статията се позовават на служебни телеграми, в които американските дипломати се жалват в централата за събития, които те са възприели като притеснителни от страна на руските служби за сигурност. Съдържанието на тези документи са били преразказани на автора на статията от няколко действащи длъжностни лица от САЩ и такива в оставка.

 

Руските спецслужби са обвинени в следене на американски дипломати и техните роднини и близки, в незаконно проникване в жилищата на сътрудниците от дипломатическите мисии на САЩ, в появата без покана на техни вечеринки, в повреди на американски автомобили.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на личната си среща с президента на Русия Владимир Путин, състояла се през март в Москва, помоли да се спре тази практика, се казва в статията.

 

 

Позицията на МВнР на Русия

 

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че руските дипломати в САЩ постоянно са обект на провокации от американските спецслужби.

 

Захарова посочи, че сътрудниците на руските задгранични учреждения «постоянно са обект на провокации от американските спецслужби, сблъскват се с пречки при осъществяване на официалните си контакти, наложени са им и други забрани».

 

«Случаите са много, — добави Захарова. — Ние не говорим публично за тях, но постоянно информираме американската страна за нашата загриженост».

 

«Властите на САЩ са поели линията на погазване на съществуващия много десетилетия уведомителен режим за пътуванията на руските дипломатически работници от младши и среден ранг до 25 мили (40 км) от центъра на града, в който се намира съответното представителство, — информира тя. — Този ред бе скрепен в руско-американски документи на паритетна база, той не може да бъде променян едностранно, но това се случва».

 

«Ако във Вашингтон наистина решат да погазят действащото споразумение, ние, разбира се, ще отговорим огледално, ще бъдат въведени аналогични ограничения по отношение на американските дипломати в Русия», — подчерта Захарова.

 

«Това не е наш избор», — завърши тя.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;