Анкара е готова да възмезди Москва за вредата от сваления бомбардировач Су-24, заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

 

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи по-рано, че турският президент Реджеп Ердоган в послание до руския лидер се е извинил за сваления самолет, изразявайки съболезнованията във връзка с гибелта на пилота, а също е уверил, че Турция не иска да разваля отношенията си с Русия, която счита за свой стратегически партньор.

 

Една от стъпките за нормализиране на двустранните отношения, според руските власти, е Анкара не само да се извини за стореното, но и да компенсира нанесената вреда.

 

«Съдържанието на писмото е ясно. Ние изразихме нашето съжаление и при необходимост ще изплатим компенсация за сваления самолет. Двете страни искат нормализиране на отношенията. Считам, че нещата вървят към оправяне», — заяви Йълдъръм в ефира на телевизя TRT.

 

В същото време вчера Алпарслан Челик, който призна  по-рано пред журналисти, че е убил руския пилот, а и е заподозрян в убийството на още един руски войник, участващ чрез хиликоптер в спасителната мисия, е бил освободен от ареста и му е назначена «подписка» без право да напуска град Измир.

 

Челик и групата негови съидейници, част от терористичната групировка «Сивите вълци», които водят борба в Сирия, НЕ са получили обвинения за убийството на руските военни, а са задържани от властите за незаконно притежание на оръжие и присвояване на чужди пари.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;