Популярни немски политици и активисти написаха жалба до главната прокуратура на Германия срещу президента на Турция Реджеп Ердоган и други турски политици, обвиняват ги във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Става въпрос за действията на турската власт в кюрдските територии в юго-източна Турция, съобщи телевизия  ARD.

 

Според данни от телевизията, освен Ердоган, са обвинени цяла поредица от турски политици, сред които бившият ръководител на правителството Ахмет Давутоглу и министърът на вътрешните работи Ефкан Ала.

 

В жалбата, която е от 200 страници, турските политици се обвиняват в съпричастност към престъпления в кюрдските провинции, в частност в град Джизре в провинция Ширнак.

 

 

Едно от основните обвинения е смъртта на 178 човека, които са изгорени живи, докато са се криели в подземия от турската артилерия, танкове и друга тежка военна техника. Болшинството от тях са били мирни жители.

 

Жалбите са били насочени към генералния прокурор в Карлсруе в понеделник, съобщиха юристите Брита Едер и Петра Дервишай. В подкрепа на обвиненията са редица депутати от бундестага от партията «Левите», няколко учени от Германия и други европейски страни, както и правозащитни организации.
 Както отбелязва телевизията, до момента не е ясно, ще започне ли прокуратурата разследване върху тези обвинения.
Още през 2011 година немските политици и правозащитници обвиняваха Ердоган във военни престъпления.
Тогава делото беше закрито без по-нататъшно разследване от страна на прокуратурата, защото Ердоган, който тогава беше премиер на Турция, получи неограничен политически имунитет.

След възобновяването през юли 2015 година на въоръжения конфликт с ПКК при сблъсъци с кюрдски въстаници загинаха над 480 военни и полицаи.

 

Генералният щаб на Турция съобщи за унищожаването в този период на около 5 хиляди кюрдски въстаници.

 

Но представителите на прокюрдската Партия на демокрация на народите твърдят, че по време на антитерористичната операция са загинали стотици мирни граждани.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;