Президентът на Турция Ердоган в своето писмо до Владимир Путин направи много важна стъпка към подобряване на отношенията, но са нужни и следващите крачки: проблемът не може да се реши за няколко дена, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

 

По-рано Кремъл съобщи, че в своето послание Ердоган се е извинил за сваления самолет. Турският лидер също е изразил съболезнованията си по повод гибелта на пилота Олег Пешков и заявил, че Анкара не е искала да разваля отношенията си с Москва, която счита за свой стратегически партньор.

 

«Наистина беше изпратено послание от президента на Турция Ердоган. Беше направена важна крачка към нормализиране на отношенията. Вие знаете, че руската страна и президентът Путин заемаха много последователна позиция. Президентът  Путин нееднократно заявява желанието си да се поддържат добри отношения с Турция и турския народ, говори за безалтернативността на тези добри отношения и също за необходимите условия, които трябва да бъдат създадени за тяхната нормализация», — каза Песков.

 

Той отбеляза, че за подобряване на отношенията между страните «беше направена много важна стъпка».

 

Песков също сподели пред журналисти, че Путин и Ердоган в сряда ще проведат телефонни преговори.

 

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм в ефира на телевизия  TRT заяви за готовността да се компенсира загубата на Русия за сваления самолет.

 

Наистина, по-късно политикът се отказа от думите си, отбелязвайки, че ставало дума само за извинения.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;