Премиерът в оставка на Великобритания Дейвид Камерън заяви следното:

 

«Днес ще присъствам на срещата на Европейския съвет. През последните дни разговарях с германската канцлерка Ангел Меркел, френския президент Франсоа Оланд и редица други европейски лидери. Обсъдихме въпроса за подготовката за преговори и особено това, че на този етап британското правителство няма да активира член 50.

Преди това ние трябва да решим какви отношения искаме с Европейския съюз. Това е нещо, по което трябва да се произнесат следващият премиер и неговият кабинет. Подчертах го и ще го направя и днес — това е наше суверенно решение и само Великобритания може да го вземе».

«Лондон  ще включи в подготовката на преговорите за излизане от Евросъюза местните правителства в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, така че интересите на всички да бъдат защитени. 

Кабинетът се е договорил за създаване на нова група, която да включва представители на различни министерства. Групата ще се занимава с въпроси през преходния период и ще проучва възможностите за изграждане на отношения с Европа и останалия свят. 

Не се опитвайте да блокирате излизането на Обединеното кралство от Евросъюза». 

Тагове: ; ; ;