В статия за британският вестник  Daily Mail Майкъл Берли предсказва възможен сценарий на апокалипсис след излизането на Великобритания от ЕС.

 

Според него, в новия световен ред премиерът Борис Джонсън след дълго очакване ще бъде удостоен с аудиенция от Владимир Путин. Екс-кметът на Лондон ще възкликне:

«Другарю», — забравяйки за това, че СССР отдавна го няма, а Путин ще отговори, че Борис е руско име, фантазира авторът.

 

 

Джонсън ще пристигне в Москва, за да обсъди новият търговски алианс с Русия:

 

«Слушай, Влад, старче, след Брезкита, този по същество селски бунт сроден на вашия пугачовски от XVIII век, фунтът падна по отношение на долара, а ЕС зае твърда позиция».

 

Путин, продължава авторът, може да си позволи да бъде щедър, отчитайки, че ЕС ще отмени санкциите срещу Русия, но на руския президент ще му трябва една малка услуга, свързана с Полша.

 

Борис Джонсън: «Аз само поисках малко газ за централното отопление, а този руснак в замяна ми поиска Полша!», — продължава сарказма си изданието.

 

В света, който ще настане след историческия референдум, за първи път от края на XIX век няма да има «преобладаваща сила», защото Британия ще изгуби своето влияние, ЕС ще бъде раздробен, а Америка ще бъде заета с вътрешните си работи.

 

Гласуването на британците, според автора на статията, ще ускори края на способността на Запада да диктува своите правила, затова трябва да се приеме факта, че световната политика ще бъде диктувана от други държави, понеже Москва и Пекин ще запълнят «вакуума във властта».

 

Негативните последствия от брекзита, според автора, по-силно ще се проявят в сферата на отбраната и сигурността, та нали Великобритания бе една от малкото държави в Европа, които внасяха в НАТО своите 2 % от БВП.

 

Гласът на Лондон беше важен при въвеждането на икономическите санкции срещу Русия. Сега, допуска авторът, Франция и Германия ще си съперничат за благоразположението на Москва.

 

Путин има вече гласа на гръцкото правителство, а италианците се колебаят по въпроса за санкциите, защото зависят от «Газпром».

 

 

 

Путин вече влиза в ролята на главен покровител на европейските популисти и различни сепаратисти, твърди авторът на статията.

 

В Сирия той разби западните алианси в Близкия Изток, всички влиятелни играчи — от израелския Нетаняху до саудитския крал Салма — засвидетелстваха своето почитание към Москва.

 

По такъв начин, авторът прави извода си, «цунамито, което ще изтрие от лицето на земята привичния за нас свят, вече е готово».

 

От 1945 година светът живя по правовите норми и с тези международни институции, които създаде Западът, но брексита «подри европейските основи».

 

Излизането на Великобритания от ЕС поставя под заплаха влиянието на държавата на световната арена.

 

Лондон вече е предупреден, че може да се лиши от мястото си на постоянен член на Съвета за сигурност към ООН.

 

Следващото правителството ще трябва да се сблъска с безжалостната реалност…

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;