Американският есминец «Грейвли» на 17 юни допусна опасно приближаване до руския боен кораб «Ярослав Мудрый» в Средиземно море, нарушавайки Международните правила, регулиращи предупрежденията от опасност от сблъсък между корабите. Това съобщи пред журналисти Министерството на отбраната на Русия.

 

«На 17 юни в източната част на Средиземно море американски есминец с управляеми ракети «Грейвли» допусна опасно приближаване до руски боен кораб на дистанция 60-70 метра по левия борд и пресичайки курса на движение на стражевия кораб «Ярослав Мудрый» на опасна дистанция от 180 метра. Руският кораб продължи в международните води постоянния си курс и скорост, не е правил никакво опасно маневриране по отношение на американския кораб», — потвърди Министерството на отбраната на Русия.

 

Министерството заяви още, че есминецът е нарушил Международните правила за предупреждение срещу сблъсък на кораби, а също член 1, ал. 3 от руско-американското Междуправителствено спроразумение от 1972 г.

 

Според него, «Във всички случаи кораби, действащи в близост един с друг…трябва да останат достатъчно отдалечени, за да избегнат риск от сблъсък».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;