Първият боен отряд, състоящ се само от жени-езидки, е готов за борба с терористичната групировка Ислямска държава в Иракски Кюрдистан.

Това съобщи представител на специалния център по бойна подготовка на кюрдската милиция Халил Сияри.

 

Според него, «в първия випуск има 137 доброволки, които в продължение на 2 месеца преминаха през курс на специална подготовка».

 

За този период, добави Сияри, момичетата се научили на боравят с различни видове огнестрелно оръжие, преминали са през курс на тактика на водене на боя, усвоили са основи на законодателството, в това число в областта на правата на човека.

Първият отряд езидки в най-близко време ще бъде изпратен в зоната на бойните действия с ИД в района на град Синджар в иракската провинция Найнава.

 

Регионът Синджар, разположен на границата със Сирия на 400 километра северо-западно от Багдад, е заселен главно с кюрди-езиди. Градът е бил завзет от екстремистите през август 2014 година и освободен от кюрдските въоръжени части «пешмерга» в края на 2015 година. По време на окупацията радикалите под смъртна заплаха са изисквали от езидите да приемат исляма.

 

Почти 40 хиляди езиди са избягали от територията на Иракски Кюрдистан, над 50 хиляди се скрили в съседната планинска местност. Бойците от ИД са отвели в робство стотици жени от езидите, много от които и до днес остават в окупираните от ИД територии.

На 16 юни Комисията към ООН стигна до извода, че ИД е виновна за геноцид над езидите, а също военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Според заключението на експерти, ИД са искали да разрушат общността на езидите чрез убийства, сексуално робство, насилие и нечовешко отношение, крайно влошаване на условия на живот, водещо до бавна смърт, нанасяне на психически травми.

 

Държаните от терористите жени са подлагани на сексуално насилие, а момчетата са заставяни да минават през военна подготовка и са били използвани в боевете, хиляди езиди са безследно изчезнали.

Петя Паликрушева

Езидка Надя  пред ООН
Езидка Надя пред ООН

 

 

 

 

 

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/3403260

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;