Брекзит не е шамар по брюкселската бюрокрация, а удар върху реномето и статута на Европейския съюз като цяло. Напускането на Великобритания не може да няма негативни последици за съюза. Това мнение изрази в интервю за «Хоризонт» политологът проф. Огнян Минчев.

Великобритания ще се постарае да излезе по максимално благоприятен начин от съюза, за да ползва привилегиите и бонусите на свободния пазар и да се освободи от тежестите, а ЕС е заинтересован от обратното – Лондон да напусне по максимално неблагоприятния начин, за да не дава пример на други страни.

 

Частите на Обединеното кралство, които желаят да останат в ЕС, трябва да получат максимално изгодни условия за това, за да се запуши пробойната:

 

Този тип напускане не бива да се окуражава като прецедент, който може да доведе до края на европейската интеграция. ЕС въпреки кусурите си е нашият дом и никой не си е запалил къщата, само защото има кусури.

 

От Наполеоновите войни насам Великобритания не допуска някакъв тип хегемонизация на европейския континент, затова макар и демократичен и отворен, проектът „ЕС“ никога не е бил присърце на Лондон, но от друга страна Великобритания се плаши и от криза на този проект, за да не завлече кризата и самата нея.

 

Кризата на имиграционната политика на евросъюза беше преливащата капка, която мотивира британците да гласуват „за“ излизането на Острова.

 

След Брекзит евроскептицизмът може да получи допълнителна мотивация, а европейските елити трябва да са достатъчно гъвкави, за да помислят за по-широка представителност на политиките и нееднозначна, премерена, но динамична реформа на европейските институции, заяви Огнян Минчев пред „Хоризонт“, съобщи БНР.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;