Полската държавна телевизия TVP твърди, че Франция и Германия подготвят проект за създаването на «европейска свръхдържава», която трябва да замени Европейския съюз. Журналистите се позовават на документ, който министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер уж ще представи на срещата с лидерите на дипломацията от страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария) в Прага в понеделник.

 

На сайта на телевизията е публикуват документ от 9 страници, твърди се, че е подготвен от Щайнмайер и министъра на външните работи на Франция Жан-Марк Ейро.

 

Телевизията твърди, че проектът предполага създаването на «единна европейска държава, зависима от най-силните понастоящем играчи в ЕС».

 

Страните-участнички фактически губят правото на собствена армия, спецслужби, наказателни кодекси, отделна данъчна система — в това число данъци, собствена валута или централни банки, способни «реално» да защитават финансовите интереси на националната държава», — отбелязва телевизията.

 

Освен това, държавите, които ще влязат в новия съюз, «ще изгубят контрола над собствените си граници и процедурите по приема ми разселването на бежанците на тяхна територия».

 

Предполага се също въвеждане на единна визова система и провеждането на обща външна политика.

 

«Нашите страни споделят обща цел и общи ценности, които ни дават базата за още по-близък съюз между нашите граждани. Затова ще се стремим към политически съюз в Европа и ще поканим европейците да участват в това начинание», — цитира телевизията преамбюла от документа.

 

По-късно полският министър на външните работи Витолд Ващиковский нарече предложението за създаването на т.нар. «европейска супердържава» рецепта за разпада на ЕС.

 

Той заяви още, че някои предложения, цитирани от телевизията, са разумни.

 

Съобщенията за ново наддържавно обединение в Европа се появиха на фона на референдума във Великобритания, в който болшинството жители на страната гласуваха за излизане от ЕС.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;