Новата стратегия за сигурност на ЕС предполага въвличането на Русия при обсъждането на текущите проблеми, съобщи вестник Financial Times.

 

В проекта за документ става дума за постепенно подобряване на отношенията с Русия след Брекзит.

 

В него се казва, че «ЕС и Русия са взаимозависими», макар и да се отбелязва необходимостта от «системен и единен отговор» на «стратегическия призив» от страна на Москва, отбелязва изданието.

 

«Ще въвлечем Русия в обсъждането на разногласията и ще си сътрудничим, когато нашите интереси съвпадат», — цитира изданието части от проекта за документ.

 

Първата от 2003 година стратегия за сигурност на ЕС цели по-тясно сътрудничество с държавите-членки на ЕС в сферата на отбраната, в частност, предполага създаването на международни щаб-квартири по време на криза.

 

Главата на дипломацията на ЕС Федерика Могерини ще представи документа на срещата на ЕС в сряда.

 

Представителите на Запада нееднократно заявяват за заплахи от страна на Русия. Именно така алиансът обяснява засилване на военните сили в Източна Европа. В частност, НАТО разположи четири батальона в Прибалтика и Полша.

 

Руските власти постоянно подчертават, че Москва няма интерес да разпалва конфронтация, но е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;