НАТО е застарял военен алианс, чийто учения доказват, че той «скърца и охка», пише немският вестник Die Zeit.

 

Авторът на статията Йохен Битнер сравнява НАТО с вехто съоръжение, което по някаква причина все още не се е разпаднало.

 

Има стари къщи, дотолкова разкекенени, че който и архитект да види подобни постройки, не може да разбере как въобще те още не са се срутили, пише журналистът.

 

Статична неустойчивост — така се нарича това състояние. Понякога такива домове не се разрушават само, защото тапетите държат стените.

 

«За НАТО, уж най-мощният отбранителен съюз в историята, може да се каже същото, съдейки по крехките военни учения от края на студената война», — счита Битнер.

 

Според него, от страна на военните експерти на Кремъл «е твърде любезно» да наричат военните учения, които преминаха миналата седмица около границите на Русия, заплаха.

 

«Стонове и скърцане» — това са шумовете, които НАТО издаваше по време на мащабите учения «Анаконда» в Полша», — констатира авторът.

 

Журналистът задава въпроса, защо този алианс въобще още съществува. Авторът се опитва да отговори на въпроса си и по тази причина заминава на ученията лично, разговаря с участници в него — в частност с американския генерал Бен Ходжес, който по-рано заяви, че Русия може да завземе страните от Балтика за 36-60 часа.

 

 

Що се отнася до ученията «Анаконда» — още на етап планиране бе ясно, доколко «ограничена солидарност» е готово да демонстрира НАТО по отношение на Полша, пише Битнер по-нататък.

 

Официално това въобще не са маневри на НАТО, а военни учения на полските въоръжени сили. Да, в тях участват 25 хиляди войници от 22 държави, влизащи във военния алианс. Но някои държави, такива като Германия и Франция, решиха, че подобни учения са твърде провокативни по отношение на Русия, заявява генарал Ходжес пред журналиста.

 

Американският генерал даде да се разбере, че, според него, някои страни твърде сериозно са възприели «руската пропаганда», отбелязва журналистът от изданието.

 

Наблюдавайки ученията и разговаряйки с Ходжес, авторът обръща внимание върху редица проблеми вътре в алианса. Например — най-големият проблем, според американския генерал — техническите средства за връзка.

 

Да се общува чрез електронна поща не е безопасно — «Допускам, че всичко, което изпращам, ще бъде прочетено», — пояснява генералът.

 

Според Битнер, този в Москва, който «тайно чете» кореспонденцията на Ходжес  в последните две седмици, вече едва ли счита НАТО за агресивен алианс: след 20 години съвместни операции алиансът още не се е научил да бъде единен отряд. Структурно той се намира в неблагоприятно положение спрямо тази така добре организирана военна държава — Русия.

 

Чл. 5 от договора на НАТО, според който въоръженото нападение над един или няколко членове на алианса в Европа или Северна Америка ще се възприемат като нападение над целия алианс като цяло, е написан преди 67 годни при съвсем друго поколение политици и в съвсем друг свят.

 

 

Маневрите на НАТО в Полша се оказаха впечатляващо зрелище, но нищо повече от това, прави изводите си Битнер.

 

Ходжес се е утешавал, че това са само учения и в случай на «реална опасност» всичко ще се случи «по-бързо и по-решително».

 

Но ако алиансът демонстрира толкова недостатъци още по време на ученията, то какво ли може да се случи при извънредна ситуация?

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;