Немските фирми отново правят крупни инвестиции в Русия, пише журналистът Карстен Дирих от Die Welt.

 

Във връзка с това, че експортът в много сфери е невъзможен заради санкциите, немските компании строят заводи в Русия, за да запазят бизнеса си .

 

Ако през 2014 година немските инвеститори обърнаха гръб на Русия и изнесоха капиталите си, то сега махалото се задвижи в обратна посока.

 

През 2015 година преките инвестиции на немски фирми в Русия са в размер на 1.78 милиарда евро — показател, който отстъпва само на периода 2006-2008 г.

 

През 2016 г. бе поставен нов рекорд: по данни от бундесбанк, в първата половина на тази година преките инвестици на Германия в Русия са 1.1 милиарда евро.

 

Например, производителят на селскостопански машини  Claas  инвестира около 12- милиона евро в новия завод в Краснодар.

 

Най-големият производител на млечни продукти от Германия DMK  е готов да стъпи в Русия, а фармацевтичната компания Bionorica планира да построи за 30 милиона евро завод във Воронеж.

 

Ниският курс на рублата прави инвестициите сравнително изгодни, пояснява Дирих.

 

Освен това, правителството на Русия предоставя особени привилегии: тези, които инвестират минимум 750 милиона рубли и се задължат да вкарат бизнеса си в Русия за 10 години, сключват специален инвестиционен договор.

 

Договорът дава възможност на компаниите да участват в държавните търгове, да получат данъчни облекчения и да придобият статута на «руски производители».

 

Първата немска компания, сключила подобен договор, е производителят на комбайни Claas. Най свой ред руската държава ще финансира селяните, закупили комбайните Клас с една четвърт от стойността.

Петя Паликрушева


Тагове: ; ; ; ; ; ;