Американският вестник The Washington Post на фона на решението Великобритания да излезе от ЕС назова седем причини, според които някои европейци се отнасят негативно към ЕС.

 

Първата причина — необходимостта «да се плаща прескъпо на европейските бюрократи». Става дума за неимоверно високите заплати на някои представители на Европейския съюз. Авторът на статията е ръководителят на брюкселската редакция на вестника Майкъл Бирнбаум.

 

Докато отделни страни от Европа са принудени да въвеждат мерки за строги икономии, в това число орязване на заплати на държавни служители, болшинството служители от апарата на Европейския съюз получават щедри заплати, облагани с минимални данъци, — пише той.

 

Втора причина — скъпите пътувания. Работата е в това, че Европейския парламент е задължен всеки месец да се събира в пълния си състав в Страсбург, а голяма част от действията на ЕС се регулират от Брюксел.

 

«Затова един път в месеца целият апарат — законодатели, спомагателен персонал, лобисти, журналисти и всички останали, общо 10 000 човека — заминават за Страсбург», — пояснява Бирнбаум.

 

Според него, разходите за щаб-квартирите в Страсбуург и Брюксел са в размер на 200 милиона долара за година.

 

 

Трета причина — нормите на ЕС, с които Брюксел отива твърде далеко. Бирнбаум припомня постановлението на Еврокомисията, което се превърна в символ на гафовете на Брюксел — т.нар. «закон за изкривения банан». Постановлението регулира нормите на изкривяванията на бананите, изискванията се отнасят към производителите и продавачите.

 

Привържениците на излизането на Великобритания от ЕС твърдят, че британците са в правото си сами да решават «доколко изкривени могат да бъдат бананите, които ядат», — пояснява Бирнбаум.

 

 Четвърта причина — липса на прозрачност. Сериозните решения на ЕС се вземат при затворени врати. Лидерите на ЕС сключват сделки в частен порядък, после просто обявяват решението си, а журналистите трябва да се правят «на детективи», за да изяснят кой е бил ЗА и кой е бил ПРОТИВ.
Пета причина — ЕС не обръща никакви внимание на неприемането от страна на избирателите на една или друга инициатива и в резултат при всички положения ЕС си прокарва инициативата.

През 2005 година избирателите от Франция и Холандия гласуваха против конституцията, предложена от Брюксел. Пет години след това ЕС гласува Лисабонския договор, който в значителна степен повтори отхвърлената от избирателите конституция, но съгласието на избирателите и този път не бе взето предвид.

 

Шеста причина — огромен брой скъпоструващи преводачи. 

 

«Можете да възприемате по различен начин стремежа на ЕС да превежда практически всичко подред на всичките свои 27 езици — като свидетелство на международен триумф или като разточителна загуба на ресурси», — пояснява Бирнбаум.

 

Авторът споделя по повода цифри: в Европейската комисия работят 1750 лингвисти, 500 постоянни преводачи и 3 000 преводачи на свободна практика.

 

Седма причина — излишна бюрократичност.

 

Всяка държава, влизаща в ЕС, назначава свой комисар, чиято основна задача е да ръководи определена сфера от дейността (по аналогия с министрите). В резултат ЕС така се разшири, че Брюксел се наложи да създаде нови ведомства, за да може техният брой да съвпадне с броя на комисарите.

 

ЕС има отделни комисии за международно сътрудничество и развитие, по въпросите на търговията, по въпросите за работните места, икономически ръст, инвестициите и конкурентноспособността, по финансовите и икономическите въпроси и др.

 

По-рано вестник The Washington Post също публикува списък на страните, които могат да поискат да се отделят от ЕС след Великобритания.

 

В него попадат Швеция, Гърция, Дания, Холандия, Унгария и Франция.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;