Британците обърнаха гръб на ЕС, изплашени от масовата миграция, пише за списание The Atlantic Дейвид Фрум.

 

Изборът в полза на Брекзит показа, че британците са започнали да усещат остро, че собствената им държава е препълнена, твърди аналитикът.

 

Върху британската миграционна политика в еднаква степен влияе както ЕС, така и самият Лондон, но най-важна роля в решението на гражданите изигра недоверието към европейския елит, който направи недостатъчно, за да защити населението в страните си от неблагоприятните последствия от глобализацията.

 

Точно обратното, някои от тези лидери направиха много в обратната посока.

 

«Ако някой подтикна Великобритания към излизане от ЕС, то това е Ангела Меркел с нейното еднолично и импулсивно решение да отвори вратите на Германия, а после и на цяла Европа пред 1.1 милиона близкоизточни и североафрикански мигранти», — счита Фрум.

 

Според данни от националната статистическа служба на Великобритания (Office for National Statistics, ONS), за 2015 година в Британия се се заселили 630 хиляди чужди граждани.

За 25 годни (от 1990 до 2015) броят на населението е нараснат от 57 до 65 милиона при наличие на ниска раждаемост.

 

С такива темпове към 2016 година населението на Великобритания ще стане повече от 70 милиона, при това половината от ръста на населението ще дойде от мигрантите.

 

Миграцията добавя претоварване в училищата, болниците и раздува пазара на недвижимото имущество — средната цена за жилище в Лондон почти 20 пъти надвишава средната заплата, отбелязва журналистът.

 

Често вината за това са богатите мигранти, които вдигат цената в сравнение с местните купувачи.

 

Над 200 хиляди родени във Великобритания всяка година заминават за Австралия и САЩ с надеждата за по-перспективно бъдеще.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;