Неотдавнашният инцидент с руските и американските военни самолети в Сирия отново ни застави да се замислим, ще успеят ли старините да избегнат въздушния сблъсък и военната конфронтация, пише журналистът Майкъл Пек за списание The National Interest.

 

Миналата седмица Пентагонът заяви, че ВКС на Русия уж са нанесли удари по отрядите на контролираната от САЩ опозиция в района Ал-Танфа, които се сражавали срещу ИД. По-късно САЩ заяви, че летците от ВВС на САЩ се опитали да се свържат с руските си колеги по време на техните въздушни удари по по-рано установения канал за връзка, но безрезултатно.

 

Министерството на отбраната заяви, че руската авиация по-рано е предупредила САЩ за планираната операция, но американците не са предоставили на Русия координатите на районите, в които действат отрядите на опозицията.

 

Теоретически полетите на руската и американската авиация в Сирия не би трябвало да имат проблеми помежду си — страните създадоха линия за спешна връзка, макар в момента от гледна точка на военната комуникация връзката да работи неефективно. Освен това, Москва и Вашингтон «нямат никаква причина за конфликт».

 

Сирийските бойци от ИД нямат авиация, в случай на сблъсък във въздуха нито САЩ, нито Русия могат да намерят оправдания, че пилотите са помислили, че пред тях е самолет на ИД, пише журналистът за изданието.

 

Русия има военна база в Сирия, САЩ — войска със специално предназначение. Но нито Москва, нито Вашингтон нямат толкова голямо количество задействани военни сили, за да може авиацията и на двете страни «случайно да бомбардира чуждия лагер», — твърди Майкъл Пек.

 

 

Това означава, че ако въздушния сблъсък все пак се случи, то това ще означава, че Белият дом е решил, че защитата на бойците, спонсорирани от тях, си струва, за да се започне война с Русия.

 

Или Русия внезапно да реши да защитава силите на «Хизбулла» или Иран. Но и едното, а и другото са малковероятни — «правилата на играта» са определени и известни на всички страни, пише журналистът.

 

Независимо от това, за сблъсък е достатъчно един гаф в програмата на някой самолет или нервността дори на един пилот. Русия и САЩ «водят две различни въздушни кампании в Сирия».

 

Москва и Вашингтон имат еднакви цели — борбата с ИД, но те подкрепят напълно различни групировки вътре в страната.

 

Нещо повече, страните имат стар конфликт и дълбоко вкоренени подозрения една към друга, отбелязва Майкъл Пек.

 

Според авторът, въздушното пространство над Сирия е твърде малко и за Русия, и за САЩ, и ако страните продължават военните действия във въздуха в дългосрочна перспектива, то са възможни три сценария за събитията там: една от страните ще изведе своите сили от Сирия и ще предостави на другата страна правото да бомбардира ИД, Русия или САЩ да се договорят за общо командване над всички въздушни операции, в противен случай рано или късно нещата ще стигнат до кръвопролитие.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;