Американският милиардер Джорд Сорос, който се върна към оперативното управление на собствените си фондове след продължителна пауза, вероятно сериозно ще забогатее от Брезит, пише Marketwatch.

Изданието отбелязва, че ситуацията на пазарите в петък се е движила точно по този сценарий, който Сорос описал в статията си за вестник  The Guardian в навечерието на референдума.

«Британската валута вероятно ще падне силно и бързо, ако референдумът завърши с решение да се излезе от ЕС. Според моите очаквания, сриването на валутата ще бъде по-значително и по-съкрушително, отколкото 15-процентното падане през септември 1992 година, когато аз лично получих голяма печалба за сметка на Банката на Англия и британското правителство», — написа Сорос.

 

Именно след «черната сряда» през 1992 година името на Сорос стана известно на широката публика. Според различни оценки, Сорос е спечелил заради обезценяването на британската валута 1-1.5 милиарда долара, след което инвеститорът е получил обвинения, че атакува британската валута.

 

След обявяване на резултатите от референдума във Великобритания цената на златото достигна рекордите за две години нива — тройунцията на благородния метал струва $1328,20.  В същото време британският фунт падна така, като това не се у случвало от 1987 година, добавя порталът.

 

 Фордовете на милиардера от началото на годината активно започнаха да купуват злато и акции от компании, добиващи скъпоценни метали — Сорос вече е собственик на около 19 милиона акции на златодобивната компания Barrick Gold Corp. Освен това, на Сорос принадлежи най-големият дял в компанията Silver Wheaton Corp, която добива сребро.

 

Стойността на акциите и на двете компании значително нарасна след референдума и може да нарасне още и в бъдеще.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;