Главната цел на тези, които създадоха терористичната групировка Ислямска държава, и унищожаването на Иран. Това каза иранският ръководител и духовен лидер аятолах Али Хаменеи.

«Терористичната групировка Ислямска държава е създадена с една основна задача: покоряването и унищожаването на Иран. Ирак и Шам (историческо наименование на Сирия) беше само подготвителния етап за постигането на тази цел. Но в тази война враговете на Иран ще изгубят, защото недооценяват мощта, която притежава Ислямската Република. Ислямската Република ще постави на колене тези, които искаха да я поставят на колене», — подчерта Хаменеи на състоялата се в Техеран церемония в памет на жертвите на събитията от 7-ми тир.

 

На 28 юни 1981 година (7-ми тир по иранския календар) в щаб-квартирата на управляващата тогава в Иран Ислямска републиканска партия прогърмя мощен взрив. Отговорност за терористичния акт взе екстремистката Организация на муджахидините на иранския народ. Жертви на акцията на терористите станаха над 70 ирански политици, включително генералният секретар на ИРП, ръководителят на иранската съдебна власт аятолах Мохамед Бахешти. Тази и други терористични атаки на ОМИН, извършени в края на миналия век, дават на иранските официални лица правото да твърдят, че звучащите на Запад обвинения, че Иран подкрепя международния тероризъм, са неоснователни, защото самата Ислямска Република е жертва на терора.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;