25 юни, денят в който славяните по света отбелязват празника на славянската дружба и единение, за първи път във България, този празник беше почетен с отслужване на молебен за мир и водосвет,  в Двора на Кирилицата, по инициатива на създателят на културно-историческия музей, Карен Алексанян.

 

От сутринта в » Двора на Кирилицата» започнаха да се стичат хора, за да се поклонят на кирилските букви и да си спомнят величието на просветителското дело на своите първоучители- светите братя Кирил и Методий.

 

В 10:00 , Отец Андрей започна молебен за мир и благоденствие, в присъствието на кмета на Община Каспичан Милена Недева, заместник- кмета Милен Минчев, кметът на гр. Плиска Тонка Начева, г-жа Димитрова- представител на Асоциацията Българи по света, и многобройни посетители на » Двора на Кирилицата». След молебена всички присъстващи бяха благословени и поръсени със светена вода от духовника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

Идеята за единение и обединяване на славянските народи се крие дълбоко в историята, и води началото си от създаването на обща писменост, която се ражда в древната първопрестолна Плиска.

България в славното си минало има най-големия културен и духовен принос към  всички славянски народи.

 

 

 

 

 

 

2

 

 

България първа приема православието като официална религия в целия славянски свят през 865 година, и първа обявява Кирилицата за официална азбука през 893 година.

 

За достойната роля на  свети цар Борис I — покръстител български в приемането на християнството и налагането и разпространението на кирилицата, ние българите трябва да помним и да напомняме на цялото човечество.

 

За това, завръщането на онзи жив български дух, който са носили предците ни, които с делото си са дали светлина и език на много народи и религии, днес оживява точно в Плиска- най- славната столица на България.

 

 

 

3

 

 

Именно поради тази причина, е много символично провеждането на подобно мероприятие в » Двора на Кирилицата».

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;