В Обединеното Кралство евроскептиците празнуват победата: 51,9%  от поданиците на Нейно Величество, участващи в четвъртък в гласуването, поставиха «джафка» върху  думите «да излезем». Тези, които избраха «да останем», се оказаха в малцинство.

 

Според избирателната комисия, в гласуването на участвали 72,2% от британците. Брекзит е подкрепен от 17 410 742 , против са 16 141 241. Разликата от над милион гласове определи резултата от референдума.

 

И реши съдбата на неговия инициатор, премиера Дейвид Камерън, който заяви, че през октомври ще подаде оставка, защото самият той е за оставане на страната в ЕС.

 

«Считам, че е неправилно да се опитвам да бъда капитан, водещ страната си към следващата крайна спирка», — каза Камерън пред журналисти.

 

Следвайки тази логика, креслото на премиера ще бъде заето от представител на евроскептиците, чиито политически цели съответстват на надеждите на болшинството британци.

 

Макар резултатите от гласуването на британците да нямат задължителен за властите характер и да носят само консултативен статус, правителството няма намерение да ги игнорира.

Подготвителната работа и самият процес на излизане от ЕС, според думите на Камерън, ще се провеждат от нов кабинет.

 

Процедурата по излизането е описана в Лисабонския договор, подписан на срещата на ЕС през декември 2007 година. Процедурата е така измислена, че до края на всички формалности около излизането ще минат няколко години. Само близките две години ще са нужни, за да може страната да се договори с всяка от 27-те останали държави в ЕС «за условията на разделно съществуване».

 

Лондон няма надежда, че преговорите ще бъдат леки и бързи.

 

Кое предначерта избора на британците

 

Те имаха достатъчно мотиви, за да поискат излизане от ЕС, счита президентът на комуникационния холдинг «Минченко Консалтинг» Евгений Минченко, който тези дни беше в Лондон.

 

«Преди всичко, това е доказателство за високо ниво на недоверие към политическия и икономически елит, също толкова високо ниво на недоверие към брюкселската бюрокрация.

 

След това — липса на позитивен образ за бъдещето на проекта ЕС. Много избиратели са убедени, че добрите години на ЕС НЕ са напред, а вече са в миналото. Голяма роля изигра позицията на медиите — значителна част от влиятелните печатни издания бяха за излизането на страната от ЕС»,  сподели Минченко.

 

Освен това, привържениците на Брекзит проявиха голяма активност в социалните мрежи, докато техните противници допуснаха в агитационната си кампания редица грешки, а в самия техен лагер се появи разкол.

 

Немалка роля, според Минченко, изигра и извънредния външен натиск над привържениците на излизането — хората бяха уговаряни дори от президента на САЩ Барак Обама, от председателя на Еврокомисията Юнкер, от много други западни лидери. Лавина от натиск.

 

В резултат на лавината бе предизвикан обратният ефект и голяма част от избирателите извършиха ПРОТЕСТ — гласуваха за излизане.

 

Всъщност, с всичко това САЩ действително загубиха най-големия си стражар и поклонник в ЕС.

 

Но дали пък точно това не беше целта на САЩ — да съдействат за окончателния фалит на ЕС, разчиствайки по този начин пътя към собствения си триумф в Европа.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;