Митът обединена Европа е обезглавен

Британският референдум по своите последствия вероятно ще се превърне в едно от най-важните събития за началото на 21 век — наред с терористичния акт от 11 септември 2001 година и връщането на Крим в състава на Русия през 2014 година.

 

Привържениците на излизането на страната от ЕС победиха, независимо от колосалния политически и медиен натиск, заплахите от банките, от транснационалните корпорации, Брюксел, САЩ и НАТО.

 

Последствията от британския референдум ще бъдат най-сериозни за Европа: засилва се вероятността не само от разпад на ЕС, но от преформатиране на отделни държави-членки на ЕС.

Съвсем логично е да НЕ се очаква по-нататъшно разширяване на ЕС в лицето на Украйна, Турция и Грузия. По-вероятно е те НИКОГА да не влязат в ЕС.

 

В Европа ще се засили регионалният сепаратизъм, ще вдигнат глава десните и левите движения, които масово привържениците на либералната демокрация наричат популисти.

Това де факто ще се случи във всички страни.

 

 

Позициите на канцлера на Германия Ангела Меркел още повече се разклатиха.

Баварският премиер Хорст Зеехофер вече изиска референдуми по всички принципни въпроси от вътрешната и външната политика: за бежанците, за финансовата помощ за Гърция и т.н.

За законодателството на Германия това е тревожен сигнал.

 

Съпротивата срещу безумната евробюрокрация с нейните нелепи изисквания (например за размерите и формата на краставиците…) ще се засилва в Европа.

Примерите за подобни безумия са много.

 

Европейците са крайно изнервени, че великият стар континент по същество се управлява от едни малки сиви хора — еврократи, които НЕ са избирани от никого, те са събирани от националните квоти — подбрани кадри.

 

Щаб-квартирата на ЕС в Брюксел се е превърнала в бюрократически Франкенщайн, който ежедневно изгаря грешните пари на европейските данъкоплатци.

А както знаем, тези пари в значителна степен потъват в джобовете на отдавна вече разработени корупционни схеми.

 

В Европа ще се изострят старите национални и териториални конфликти, които под лапата на Брюксел до известна степен бяха замразени.

Мадрид вече поиска от Лондон да му се върне Гибралтар.

 

Каталония все по-активно ще иска своята независимост, защото заплахата от изключване от ЕС вече не работи.

Брекзит разруши най-мащабни митя за единството на континента, върху който се построи следвоенна Европа.

Защо се разруши?

Защото беше мит, а не реалност.

 

ЕС си остана обединение на транснационалния капитал, чиято цел беше все по-голяма и по-голяма ПЕЧАЛБА за частни собственици с политическа протекция, за сметка на милионите честни европейци.

 

 

Митът вече не е мит. Той се превърна в зловеща развенчана гилотина, която днес отряза главата на Европейския съюз.

Европейският съюз сам си отряза главата.

 

Сега е само с потръпващо от конвулсии тяло.

Е, ще почакаме…агонията.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...