Компанията Hyperloop One планира да включи Русия в новия Път на коприната за доставката на товари в Европа от Китай, сподели основателят на Hyperloop Technologies Шервин Пишевар в интервю за Ройтерс.

По-рано Hyperloop, групата «Сума» и правителството на Москва подписаха меморандум, според който компанията ще анализира възможностите да внедряването на технологии на Hyperloop Technologies в руската столица.

 

В частност, става дума за пускането на вакуумни влакове между столичните летища и в Нова Москва.

 

«Hyperloop Technologies може коренно да промени живота на 16 милиона жители на московския регион, съкращавайки времето, което те губят за предвижване», — каза Пишевар.

 

Според предприемача, дългосрочната цел на сътрудничеството с Русия е осъществяването на проекта за Новия път на коприната — товарна магистрала, която да съкрати времето за превозване на товари от Китай в Европа до един ден.

 

Изпълнителният директор на Hyperloop Technologies Роб Лойд отбеляза, че стойността на проекта на компанията в Москва на този етап не е определена.

 

 

 Идеята на Hyperloop Technologies за вакуумен влак, който е разположен вътре в затворена тръба — е представена през 2012 година от инженера, предприемач и инвеститор Елън Маск, създател на компаниите SpaceX и Tesla Motors.
Преимуществото на технологиите е липсата на необходимост да се преодолява триенето на релсите и насрещното съпротивление на въздуха, което позволява да се развива скорост до 1100 километра в час при минимална загуба на енергия.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;